De brouwerij

ster02Een Paenhuys is een brouwerij zoals vroeger ieder dorp er eentje had.Het Paenhuys of pannenhuis zette zijn brouwinstallatie ter beschikking van de bewoners van het dorp om hun eigen brouwsels te maken, en hielp de bewoners met het paenen of brouwen. Bij gelegenheden zoals huwelijken, geboortes of andere, werd er een brouwsel gemaakt dat enkele weken later geschonken werd. Het Paenhuys leverde hen de ingrediënten, en nam een deel van het bier in beslag als het lekker bleek te zijn. Ook vandaag de dag kan je je eigen bier brouwen bij brouwerij t’Paenhuys.

IMG_1256Een Paenhuys wordt ook al wel eens een ZOIGL brouwerij genoemd. Het woord is afgeleid van Zeichen, en verwijst naar de zespuntige brouwersster, die uitgehangen werd om  aan te gevel dat er het huis Zoigl werd uitgeschonken.

Hieruit kwamen de zogenaamde Zoigl-Stuben (zeg maar huiskamercafé’s) voort, die enkele malen per jaar, hun eigen Paenhuys bier schonken in de huiskamer tot het op was, en dat duurde nooit meer dan enkele dagen! Heden ten dage gebruikt brouwerij ‘t Paenhuys de ster nog altijd maar ook moderne technieken worden aangewend om te laten zien dat er bier is.